Jandarma Astsubay Görev Ve Yetkileri Jandarma Astsubay görev ve sorumlulukları bulunan astsubaylık rütbesine göre değişkenlik göstermektedir. Kimi vakit da 5802 sayılı Astsubay Kanunu’nun usul ve esaslarına görev icra eden astsubaylar, yeri geldiğinde ve de ihtiyaç görülmesi halinde subayların görevlerini de üstlenerek görevlerini sürdürmektedirler.
Astsubay rütbeleri içinde; Astsubay Çavuş; Astsubay Kıdemli Çavuş; Astsubay Üstçavuş yer aldığı şeklinde hem de da Astsubay Kıdemli Üstçavuş; Astsubay Kademeli Başçavuş; Astsubay Kıdemli Başçavuş ve Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş rütbeleri bulunmaktadır.
Düz Jandarma Ve Jandarma Astsubay Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?
Düz jandarma Astsubay görev ve yetkileri İçişleri Bakanlığına bağlı olarak ülkenin herhangi bir noktasına atamasının yapılmasıyla güvenlikten görevli asayiş komutanı olmaktadırlar. Cezaevlerinde, mahkemeye gidicek suçlu sevklerinde jandarma astsubaylar görev almaktadırlar.
Personel astsubaylar ise genel hatlarıyla masa başı işlerde çalışmakta; makale işleri, ulaştırma şeklinde görevleri bulunmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer edinen personel ihtiyacına göre atamaları yapılmaktadır.
Jandarma astsubayların zorunlu hizmet süreleri 15 sene olarak belirtilmiştir. 15 yıl görev alan bir astsubay, istediği zaman emekli olabilmektedir. Jandarma astsubaylar için genel geçerliliği olan bir emek verme saatinden bahsedilemese de haftada 40 saatlik bir çalışmaları olmaktadır. Aynı zamanda hafta sonları emek harcamaları da bulunmamaktadır. Ancak beklenmedik ani görevler için de her vakit hazır bulunmaktadırlar.
Maaş fiyatları kıdem, yabancı dil bilgisi ve yeterliliği, evlilik durumu, çocuk sayısı ve görev meydana getirilen yere nazaran değişmektedir. Aynı şekilde astsubay personellerinde de kıdem tazminatı, rütbeye bağlı komutanlık tazminatı, hususi görevler için verilen ek ödemeler ve de yıpranma payları benzer biçimde ödemelerden de faydalanabilmektedirler.
Jandarma Astsubay Zorlukları Ve Doğu Görevi Nelerdir?
Jandarma Astsubay görev ve yetkileri arasında çalışma koşullarında belirleyici etkili görev meydana getirilen yer olmaktadır. Terör bölgesindeki görev ve sorumluluklar ile öteki illerde görevde bulunan astsubayların emek verme ve ömür koşulları farklılık göstermektedir. Her an bir göreve hazır olmak, yeri geldiğinde ailesinden uzak olmak psikolojik anlamda son aşama zorlayıcı ve de yorucu bir durumdur. Aynı zamanda terör bölgelerinde çalışanlar için hem bedensel bununla beraber psikolojik yıpranmalar yaşanabilmektedir. Ülkenin her bölgesinde vazife alabildikleri benzer biçimde, dağda, köyde birçok zorluklar ile karşı karşıya gelme olasılıkları bulunmaktadır. Bütün bunlar bilinerek meslek tercihinin yapılması gerekmektedir. Günümüzde meydana getirilen düzenlemeler ile jandarma astsubay vazife ve yetkileri arasında asayiş de bulunmaktadır. Bu da genelde saha görevi almaları anlamına gelmektedir.
Jandarma astsubaylarının doğu görevleri ise, terör açısından değerlendirmeye alınmakta ve vazife süreleri belirlenmektedir. En ağır ve zor şartlarda doğu vazife süresi 2 yıl olmakla beraber 4 yıla kadar uzayabilmektedir. Bu sürenin uzaması şartların iyileşmesine bağlıdır. Doğu rolü en uzun süreyle 4 sene olarak belirlenmiştir. Doğu rolü tamamlandıktan sonra batı illerde vazife almaya başlayacaklardır. Ancak ilerleyen yıllarda tekrar doğuya atamaları yapılabilmektedir.