İçindekiler
Zatürre Tedavisi; Zatürre akciğerlerin akut solunum yolu enfeksiyonudur. Zatürreli hastalarda, akciğerlerin alveolar keseleri iltihaplanır. Pnömoni enfeksiyonu bir akciğer tek lobunda (lob pnömonisi) ortaya çıkabilir veya akciğerleri etkileyebilir (bronşiyal pnömoni).
Sıvı ya da sızlanma birikimi hava ile düzgün şekilde doldurulmayı ve kan dolaşımında yetersiz seviyelerde oksijenin yol açmasını önleyebilir. Bu amaçla pnömoni, 2 yaşın altındaki çocuklarda, 65 yaş üstü yetişkinlerde, bağışıklık sisteminde zayıflamış şahıslarda ya da KOAH ve astım gibi süreğen akciğer hastalıklarına sahip şahıslar amacıyla bilhassa tehlikeli olabilir.
Dünya genelinde pnömoni enfeksiyonu, 5 yaşın altındaki çocuklarda önde gelen ölüm nedenidir ve 2013’te çocuklarda 935.000 ölümle sonuçlanmıştır. Birleşik Devletlerde yılda 1 milyondan fazla hastaneye yatma hastalığından pnömoni sorumludur.
Zattüre Belirtileri
Zatürreye bakteri benzeri bir organizma olan bakteri, virüs, mantar veya mikoplazma gibi çeşitli organizmalar neden olabilir. Sebep ajana bağlı olarak, pnömoni semptomları hafif veya şiddetli olabilir.
zatürre hastalarda en sık rastlanan belirti öksürüktür, çoğunlukla yeşil, sarı veya kanlı mukus veya keskin göğüs ağrısı eşlik eder. Pnömonili hastalarda ateş, mide bulantısı, ishal, iştahsızlık, yorgunluk ve nefes darlığı da görülür. Bunların şiddeti nedeni olan ajan ve hastanın genel sağlık düzeyi göz önüne alındığında değişebilir.
Zatürre Tedavisi
Bakteriyel bazlı pnömonide, çok yüksek ateş, sıklıkla terleme, titreme ve bazen deliryum hissi veya karışıklık eşlik eder. Viral temelli pnömoni genellikle grip benzeri semptomlara, yani ateş, titreme, kas ağrıları ve baş ağrılarına neden olur. Aslında, pnömoni enfeksiyonu gribin veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülen bir komplikasyonudur.
Pnömoni, öksürük veya hapşırma yoluyla dağılmış havadaki damlalar yoluyla yayılır. Aynı zamanda kan kontaminasyonu yoluyla da yayılabilir.
Zatürre Tedavisi 2024
Pek çok pnömoni biçimi, antibiyotikler, sıvıla 202r, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük baskılayıcılarla oldukça tedavi edilebilir. Bununla birlikte, pnömoniyi uygun bir şekilde veya etkin bir şekilde tedavi etmede başarısızlık, bakteriyemi (kanın bakteriyel enfeksiyonu), akciğer apsesi, plevral efüzyon (akciğerin dış astarı ve iç astar arasındaki plevral boşlukta enfeksiyon ve sıvı birikimi) Göğüs boşluğunun) ve emekli solunum. Bu komplikasyonlar ciddidir ve genellikle hastanın hastaneye kaldırılmasını gerektirir.
Zatürre Risk faktörleri
Bir kişinin bir pnömoni enfeksiyonu alma şansını artıran çeşitli risk faktörleri vardır. Sigara, akciğerlerin astarını tahriş edebilir ve istilalı akciğer patojenlerine karşı daha düşük bağışıklık tepkileri gösterebilir.
HIV enfeksiyonu olanlar, organ nakil alıcıları veya kemoterapi tedavisi görenler gibi zayıflamış bağışıklık sistemine sahip hastalar da enfeksiyon riski altındadır.
Bazı kronik hastalık koşulları da pnömoni riskini artırabilir. Bunlara KOAH ve astım gibi akciğer hastalıkları, kalp hastalığı, diyabet, karaciğer hastalığı ve kistik fibroz dahildir.
Ek risk faktörleri, bir huzureveninde yaşamak, yeni ameliyat geçirmek veya bir ventilatörün sürekli kullanılmasını gerektirir. Çocuklarda yetersiz beslenme, kapalı alan kirliliği, kalabalık evler ve kızamık veya HIV enfeksiyonu gibi önceden var olan hastalıklar pnömoni gelişme riskini artırabilir.