Epilepsi Nöbeti Nasıl Anlaşılır? Epilepsi nöbeti, beyindeki nöronların anormal deşarjına bağlı olarak ortaya çıkan davranış değişikliğine denir. Nöbet semptomları deşarj olan nöronlara bağlıdır. Eğer nöbetler motor aktiviteyi kontrol eden bölgeye yakın taraftaki nöronlardan kaynaklanırsa, hasta nöbet sırasında bir uzuvunun titremesi gibi fiziksel aktivite yaşayacaktır. Nöbet aktivitesi komşu taraflara da yayılabileceği için, bir uzuvun titremesi başka uzuva da sıçrayabileceğinden nöbet sonrasında bütün vücut şiddetle sarsılabilir. Nöbet hareketi duyusal kontrol bölgesine yakın bölgede olursa, hasta vücudunun bir tarafında uyuşma hissedebilir. Bu, nöbet hareketinin yayıldığı yön ve şekle bağlı olarak diğer bölgelere de yayılabilmektedir.
Epilepsi Nöbeti Nasıl Anlaşılır
Bazen hastalar dejavu, jamavu veya farklı ruhsal hisler de yaşayabilir. Bu, nöbetlerin temporal lobun orta kısmına yakın bölgede ortaya çıktığı anlamına da gelmektedir. Belirtildiği üzere, nöbetler ortaya çıktığı bölgeye bağlı farklı semptomlar gösterebilir. Nöbetler, genelde hiçbir uyarı vermeden, her zaman ortaya çıkabilir. Pek çok insanda, bu nöbetler tıbbi tedaviyle kolayca kontrol edilebilir. Bazılarında ise nöbetler tedaviye rağmen devamlılığını sürdürür ve bir ömür boyu sürebilir.
Epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinin işleyişini bozarak kişinin tekrarlayan nöbetler yaşamasına sebep olan bir sinir sistemi hastalığıdır. Epilepsi nöbetlerinin farklı türleri vardır. Bu nöbetler ise 2-3 saniye süren boş bakışlardan, kas seğirmelerine ya da bilincin tamamen ortadan kaybolduğu nöbetlere kadar geniş bir yelpazede görülebilmektedir. Nöbetler hafif ya da orta dereceli olsa da epilepsi tedavi gerektiren hastalıktır. Çünkü nöbetin ne zaman yaşanacağı belli olmadığından (araba kullanırken, yüzerken vb.) hayati tehlike yaratabilmekte.
Epilepsi Nöbetini Tetikleyen Faktörler
Epilepsi olan kişiler belirli koşullar ya da maddeler ile tetiklenen nöbetler yaşayabilirler.
Bu tetikleyicilerden bazıları ise şunlardır;
- Uyku eksikliği
- Stres
- Yetersiz beslenme
- Düşük kan şekeri
- Bazı ilaçlar
- Aşırı alkol tüketimi
- Yasadışı uyarıcı maddeler
- Yasadışı uyuşturucu maddeler
- Ateşli hastalıklar
- Flaş veya yanıp sönen ışıklar
Yanınızdaki kişinin epilepsi nöbeti başladığında saatinize bakın ve kişinin nöbete girmesi ile tamamen kendine gelmesi arasındaki ne kadar süre geçtiğini belirleyin. Eğer nöbet hastanın diğer nöbetlerinden daha uzun sürüyorsa 112 acil ambulans servisini arayın. 5 dakika ve üzeri süren tüm nöbetlerde kesinlikle ambulans çağrılmalıdır.